13 Şubat 2010 Cumartesi

Glengarry Glen Ross (1992)


Efendim bu akşam da oturdum, annem ve teyzem ile birlikte, 92 yapımı adı sanı pek duyulmamış bir film izledim. Aslına bakılırsa, oyuncu kadrosu oldukça şahane. Al Pacino'dan tutun Jack Lemmon'a, Ed Harris'ten Kevin Spacey'ye, Alec Baldwin'e kadar nerede bombastik oyuncu var hepsi bu filmde. "Öyle herkesin oynadığı filmler de boktan oluyo yaa." diye bir inancım vardı ama bu filmle beraber bunu da aştık çok şükür. Gerçi teyzem tabii ki uyudu filmde ama, konumuz bu değil.

Film tiyatrodan uyarlama olduğu için yukarıda ismini saydığım babaların bol bol yardırmalarını, tiradlarını izlemek mümkün. Bu güzel. Filmin öyküsüne gelince, film bir avuç yavşak emlakçının yavşaklıklarını anlatıyor. Hepsi, para için hiç düşünmeden anasını babasını satacak şerefsizler. Bunların çalıştığı büroda (Evet büroda çalışıyorlar, bizdeki gibi 'Çetin Emlak' falan diye bir durum yok yani.) son zamanlarda işler iyi gitmeyince, büronun bağlı olduğu şirketten Blake diye görgüsüz bir lavuğu yolluyorlar emlakçı arkadaşlara ayarı versin diye. Alec Baldwin oluyor o da.

Blake başlıyor bizim emlakçıların ağzına sıçmaya. "Beyler kırk yıllık büronun adını kirlettiniz. Jack Lemmon'mış Ed Harris'miş yok efendim Al Pacino'ymuş dinlemem, sıçarım hepinizin şarap çanağına. Bundan böyle yatarak para kazanmak yok. Bir hafta içinde en çok satış yapana araba veriyorum, diğerlerine de kafasını veriyorum. Satanlara ayrıca yeni kalantor müşterilerin de satışlarını vereceğim. Satamayan da kovulur, hadi sktirin gidi şimdi." diye ayarı veren Alec Baldwin, rolünü tamamlayıp filmden de ayrılıyor. Daha ne yapsın zaten, kırk yıllık aktörleri sildi orada bir kalemde.

Dediğimiz gibi bu puştlar da paradan başka bir şey düşünmüyor. Bir tanesi de toplantının ardından çıkıp efendi gibi gideyim malımı satayım da işimi kaybetmeyeyim diye düşünmezken, hepsi "Ulan ne yapsak da bi piçlik yapsak diğerlerinin önüne geçsek." diye planlar kurmakta. Bir tek Ricky Roma (Alpa Çino) var bunların arasında, o da bürodaki tek "iyi" satıcı konumundaki şahıs, böyle şeylere ihtiyacı yok. Diğer heriflerin hepsi de "Kendi yerimizi açalım hafız, 'Ed Harris Emlak' falan.", "Bence gidelim kalantor müşterilerin isimlerini çalalım ofisten." gibi planlarını kuruyor. Olaylar gelişiyor.

Filmin tamamı birtakım takım elbiseli adamlar arasında ofis mofis gibi yerlerde geçtiği için kimilerine sıkıcı gelebilir. Ama oyunculuklar harika, isimler süper. Tavsiye ediyor muyum o yüzden? Evet ediyorum, hoşçakalın.

Puan: 7.5

Hiç yorum yok: